Οι Μουσικές του Κόσμου στο Rialto Open Air - Ιούλιος 2020

9/7/2020  

ENTELEA

  

Πρόκειται για ένα πειραματικό πρότζεκτ βασισμένο σε μουσικές της ανατολικής Μεσογείου με μια «έντεχνη» προσέγγιση. Οι τρεις καταξιωμένοι μουσικοί έχουν κατά νου και τα (αισθητικά) όριά τους και, κυρίως, το τι ακριβώς θέλουν να παρουσιάσουν. Η δεξιοτεχνία, η γνώση και η εμπειρία τους ανταποκρίνονται σε δομές, οι οποίες έχουν βασιστεί στην ανάπτυξη ποικίλων μελωδικών αναφορών, με φανερό τον λυρισμό, αλλά και την αυτοσχεδιαστική ελευθερία. Οι συνθέσεις των Σπυριδάκη, Κουτή και Καραπατάκη δεν είναι απλές στη σύλληψη ή στη μορφή τους. Διαθέτουν στοιχεία των μουσικών της Ανατολής αναμεμειγμένα περίτεχνα με δυτικές αρμονικές επιρροές, και όχι μόνο, που καθώς εξελίσσονται αποκτούν όλο και περισσότερο μια πιο ευρεία διάσταση.

 

Μουσικοί: Γαβριήλ Καραπατάκης - Μπάσο Ζαχαρίας Σπυριδάκης - Κρητική Λύρα Γιάννης Κουτής -Ούτι/Κιθάρα

 

16/7/2020  

Odysseas Toumazou Trio Feat. Kouloumis, Philippou

  

Το Odysseas Toumazou Trio είναι ένα σχήμα που δημιουργήθηκε στην Κύπρο από τον κιθαρίστα και συνθέτη Οδυσσέα Τουμάζου. Πρόσφατα ολοκλήρωσε την ηχογράφηση του πρώτου του άλμπουμ  με τίτλο Ensticto. Το έργο έχει χαρακτηριστεί «πραγματικά αυθεντικό και ισχυρό, με προσωπικό ήχο μέσα σε ένα γνήσιο τρίο κιθάρας».

 

Ο Οδυσσέας Τουμάζου συνοδεύεται από τον Γιώργο Κούλα στα τύμπανα και τον Αντρέα Ροδοσθένους στο ηλεκτρικό μπάσο, με συνοδοιπόρους τον Μιχάλη Κουλουμή στο βιολί και τον Βασίλη Φιλίππου στα κρουστά και τη φωνή. 

 

19/7/2020  

ERMIS MICHAIL - ELECTRIC WORLD

  

Το ηλεκτροακουστικό σύνολο Electric World έφερε κοντά 7 μουσικούς από την Κύπρο, οι οποίοι παρουσίασαν νέο υλικό από τον Ερμή Μιχαήλ. Το Ermis Michael Electric World που περιλαμβάνει φωνητικά, δύο σαξόφωνα, τρομπέτα, ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο και τύμπανα, παρουσιάσε ένα πρόγραμμα με πρωτότυπες συνθέσεις, καθώς και διασκευές παραδοσιακής μουσικής από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες. Mε μουσικό υπόβαθρο την τζαζ, το σχήμα πειραματίζεται με διαφορετικά ηχοχρώματα που συνδυάζουν στοιχεία της σύγχρονης δυτικής μουσικής με μουσικές του κόσμου. Η μπάντα προσεγγίζει τις συνθέσεις της μέσω αυτοσχεδιασμού, δημιουργώντας μία ατμοσφαιρική, έντονη και γεμάτη ενέργεια διάθεση.

 

Μουσικοί: Ερμής Μιχαήλ – ηλεκτρική κιθάρα, συνθέσεις Βασιλική Αναστασίου - φωνητικά, Χάρης Ιωάννου - σαξόφωνο, Μάριος Χαραλάμπους - σαξόφωνο, Ηλίας Ιωάννου - τρομπέτα, Ανδρέας Ροδοσθένους - ηλεκτρικό μπάσο, Αντρέας Στεφάνου – τύμπανα.

22/7/2020  

RIALTO Residency

  

Το 8ο Rialto Residency, λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό με επικεφαλή τον Κύπριο σαξοφωνίστα και κλαρινετίστα Γιώργο Κρασίδη, σε συνεργασία με την Arte Music Academy. Στόχος του Residency είναι η προσέγγιση διαφορετικών παραδόσεων όπως της ελληνικής, κυπριακής, αφρικανικής, καθώς και των παραδόσεων της Νέας Ορλεάνης και της Ιρλανδίας.

 

Μουσικοί: Σίμος Τζιακούρης - σαξόφωνο τενόρο, Αλέξανδρος Κρασίδης - σαξόφωνο άλτο, Άρης Κυριακίδης - σαξόφωνο βαρύτονο, Θεόδωρος Βλάχος - κιθάρα, Αριάδνη Παπαντωνίου - μπάσο, Φραγκίσκος Πετρίδης – τύμπανα.

24/7/2020  

Larva

  

Το μουσικό σχήμα Larva αντλεί την έμπνευσή του από κυπριακές μελωδίες και ρυθμούς που συγχωνεύονται με δυτικά μουσικά στοιχεία. Υιοθετώντας μια νέα προσέγγιση που αναθεωρεί την παραδοσιακή μουσική, το σχήμα δημιουργεί πρωτότυπες συνθέσεις με επιρροές από τις μουσικές του κόσμου και την τζαζ. 

 

Το σχήμα παρουσίασε δικές του συνθέσεις, αλλά και διασκευές παραδοσιακών κυπριακών τραγουδιών επηρεασμένες από τις μουσικές του κόσμου και την τζαζ. Το πρότζεκτ στοχεύει στο να εκφράσει τη δική του προσωπική μουσική ταυτότητα μετατρέποντας ιδέες που προέρχονται από το παρελθόν σε σύγχρονους ήχους, προσδίδοντας έτσι νέα μορφή στο μουσικό του ύφος. Το ντουέτο φιλοξένησε τον Μάριο Μενελάου στο ηλεκτρικό μπάσο.

 

Μουσικοί: Βασίλης Φιλίππου - πιάνο, κρουστά, νέυ, φωνή, Αλέξης Κάσινος – κιθάρα, προσκεκλημένος ο Μάριος Μενελάου - μπάσο

31/7/2020  

Monsieur Doumani

  

Το συγκρότημα παρουσιασε τραγούδια από τα τρία του άλμπουμ, καθώς και μερικά κομμάτια από το νέο τους άλμπουμ.

 

Το πολυβραβευμένο σχήμα Monsieur Doumani δημιουργήθηκε το 2012 στη Λευκωσία. Προερχόμενοι από διαφορετικούς μουσικούς χώρους, αλλά επηρεασμένοι από την κυπριακή παράδοση σε διάφορα επίπεδα, οι Monsieur Doumani επικεντρώνονται στη σύνθεση κυπριακών τραγουδιών που αντλούν έμπνευση από τη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία και την κρίσιμη εποχή που διανύουμε. Αρχικά, η μπάντα επικεντρώθηκε στη διασκευή κυπριακών παραδοσιακών τραγουδιών, προσδίδοντας ένα ιδιαίτερο σύγχρονο χρώμα, τόσο στον ήχο όσο και στη διάθεση των κομματιών, δημιουργώντας έτσι το δικό της προσωπικό ύφος. Οι ζωντανές εμφανίσεις των Monsieur Doumani σε σημαντικά μουσικά φεστιβάλ και μουσικές σκηνές ανά τον κόσμο (WOMAD, WOMEX, Sziget, Rudolstadt, Havana World Music Festival, Sur Jahan-India, Paradiso, MUPA), καθώς και σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ανά το παγκόσμιο έτυχαν θερμής υποδοχής, με το έργο τους να αποσπά διθυραμβικές κριτικές.

 

Μουσικοί: Αντώνης Αντωνίου - τζουράς, φωνητικά, Ανδρέας Σκορδής - κιθάρα, φωνητικά, Δημήτρης Γιασεμίδης - τρομπόνι, φλάουτο

Δημοσιεύσεις Ιουλίου 2020

Check In - Το βράδυ πάμε θερινό σινεμά

Check In - Οι παραστάσεις των έργων της Πλατφόρμας Χορογραφίας Κύπρου 2020

Offsite - Πίσω στα θέατρα από τον Σεπτέμβριο η Λεμεσός

Η Καθημερινή - Το Rialto Open Air φεστιβάλ ανοίγει με Entelea στις 9 Ιουλίου

Cyprus Mail - Rialto’s World Music kicks off with Entelea concert

Music.net - Με την Ολοκαίνουργια… Καινή Διαθήκη! συνεχίζεται το Θερινό Σινεμά (Παρασκευή 10 Ιουλίου)

iKypros - Το Θέατρο Ριάλτο δέχεται επιστροφές εισιτηρίων μέχρι το τέλος Ιουλίου

Check In - Odysseas Toumazou Trio Feat. Kouloumis, Phillippou σε μία (δωρεάν) εμφάνιση

Cyprus Mail - Rialto Summer Cinema continues with a story about a different kind of God

Check In - Αφιέρωμα στον Καρυωτάκη με θέα την καλοκαιρινή παλιά Λευκωσία

Cyprus Mail - Cypriot music up next at Rialto World Music festival

Music.net - “Τα Μικρά Λευκά Φακελάκια” του Σωτήρη Χρίστου προβάλλονται στο Θερινό Σινεμά

Εφημερίδα Λεμεσός - Πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές παραδοσιακής μουσικής στο Θέατρο Ριάλτο

Cyprus Mail - Cypriot film to be screened next at Rialto

Check In - Οι 11 παραστάσεις του Θεάτρου Ριάλτο

Lemesos Blog - H Πλατεία Ηρώων θα αλλάξει - Τα σχέδια ανάπλασης της

Η Καθημερινή - Για 8η χρονιά επιστρέφει ο θεσμός Rialto Residency

Check In - Οι Larva παρουσιάζουν δικές τους συνθέσεις και διασκευές κυπριακών τραγουδιών

Cyprus Mail - Rialto Residency focuses on world music’s influence on jazz

Διάλογος - Lavra στο Rialto World Music: Νιώθουμε έντονα την ανάγκη να μοιραστούμε τη μουσική μας με το κοινό

Διάλογος - Γιώργος Κρασίδης: Επανερχόμαστε στην σκηνή του Rialto World Music έχοντας περάσει μια κάθαρση

Εφημερίδα Λεμεσός - Come Τogether: Η πρώτη παράσταση του FlashArt στο Ριάλτο

Cyprus Mail - Rialto Summer Cinema coming to an end

Cyprus Mail - Monsieur Doumani to close off Rialto World Music

Διάλογος - Monsieur Doumani: Με τρομερή διάθεση και ενθουσιασμό στο Rialto Open Air