ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

4 Φάλαινες τον Αύγουστο ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
παρ 18:30 (100’)

 

Το συγκινητικό έργο του David Berry φέρνει μαζί πέντε σπουδαίους πρωταγωνιστές του κυπριακού Θεάτρου: η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, η Αννίτα Σαντοριναίου, ο Στέλιος Καυκαρίδης, η Λένια Σορόκου και ο Νεόφυτος Νεοφύτου ενώνουν μετά από πολλά χρόνια τις δυνάμεις τους και πρωταγωνιστούν σε ένα έργο-ύμνο στη ζωή και στην αγάπη που διαρκεί και ξεπερνά τις εποχές και την ηλικία.

Μετάφραση: Φώτης Φωτίου


Σκηνοθεσία /Φωτισμός / Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Καραγέωργος

 

Εισιτήρια: €15 / 12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι)

5 Ο Τριγωνοψαρούλης ΘΕΑΤΡΟ ΤΣΕΠΗΣ (4-7 χρονών)

σαβ 17:00 ( 45’)

 

Η ζωή στον μαγικό βυθό της θάλασσας, όπου ζουν λογιών-λογιών πλασματάκια με τις χαρές και τις λύπες τους, μοιάζει λίγο-πολύ με δική μας. Ο Τριγωνοψαρούλης, ένα μικρό ψάρι με τριγωνικό σχήμα, τόσο διαφορετικό από όλα τα άλλα, φαίνεται πως γεννήθηκε για να φωτίσει τα θολά νερά του βυθού. Το Θέατρο Τσέπης με τις περιπέτειες του Τριγωνοψαρούλη, από την πένα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, έρχεται να μας δείξει τον δρόμο προς την αγάπη για όλους, τον αυτοσεβασμό, τη συγχώρεση και την αποδοχή.  

 

Σκηνοθεσία: Μάριος Θεοχάρους 

Σκηνικά & Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου 

Μουσική & Κίνηση: Δημήτρης Σπύρου 

Φωτισμοί: Βασίλης Πετεινάρης 

Οργάνωση Παραγωγής: Αφροδίτη Ντζιούρου 

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Βάρσια Αδάμου, Λήδα Καραγιάννη, Αφροδίτη Ντζιούρου & Έλενα Παναγή  

 

Εισιτήρια: €8

12 & 13 Πράγματα δικά μου, αληθινά ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ Σαβ-Κυρ 17:30 (135’)  16+

 

Το έργο του Andrew Bovell είναι ένα έργο με αμεσότητα, ένταση και ευαισθησία, αλλά και με τον απαραίτητο ποιητικό, λυρικό τόνο. Η οικογένεια Πράις, μια οικογένεια της μακρινής Αυστραλίας, έγινε μια οικουμενική οικογένεια. Κάθε θεατής βρήκε στους χαρακτήρες και τις καταστάσεις στοιχεία οικεία και σημεία ταύτισης.  

Τι είναι αυτό που μας σπρώχνει μακριά από την ασφάλεια της οικογενειακής φωλιάς και που, σε κάποια φάση της ζωής μας, μας κάνει να επιστρέφουμε τακτικά εκεί; Πόση αγάπη έχουμε ανάγκη για να πορευτούμε στη ζωή και να εξελιχθούμε ως άνθρωποι; Όλα αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θέτει εύσχημα το έργο, ερωτήματα που μας απασχολούν και μας προβληματίζουν κατά τη διάρκεια της παράστασης, αλλά κυρίως μετά, αφότου πέσει η αυλαία, και στα οποία καλούμαστε να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις. 

 

Μετάφραση: Βάιος Λιαπής 

Σκηνοθεσία: Μαρία Κυριάκου 

Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου 

Μουσική-Ηχητικός σχεδιασμός: Πάνος Μπάρτζης 

Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης 

Παίζουν: Πόπη Αβραάμ, Βασίλης Βασιλάκης, Γιώργης Βασιλόπουλος, Γιώργος Κυριάκου, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Νιόβη Χαραλάμπους 

 

Εισιτήρια: €12

15 Develop. Develop Again. Develop Better (Developing in Cyprus) 

Τρι 18:30 (80’)  

 

Θεατρικό αναλόγιο τεσσάρων νέων μονόπρακτων θεατρικών έργων από Κύπριους συγγραφείς, ως αποτέλεσμα ενός πεντάμηνου εργαστηρίου συγγραφής που πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2020 σε συνεργασία με την Fresh Target Theatre Ensemble.

 

Οι συγγραφείς Στέφανος Σταυρίδης, Αυγή Λίλλη, Μαρία Α. Ιωάννου και Γιώργος Τριλλίδης έχουν ως κύριο θέμα στα έργα τους την ανάπτυξη στην Κύπρο στις διάφορες της μορφές. Τη σκηνοθεσία των έργων αναλαμβάνουν οι Πάρις Ερωτοκρίτου και Μαρία Κυριάκου, ενώ σε αυτά συμμετέχουν οι ηθοποιοί Έλενα Καλλινίκου, Γιώργος Κυριάκου, Βασίλης Χαραλάμπους, Παναγιώτα Παπαγεωργίου και Βαρβάρα Χριστοφή. 

 

Εισιτήρια: € 7 

16 Οι Γυναίκες

Τετ 19:00 

 

Το έργο είναι βασισμένο στο θεατρικό «Οι γυναίκες» της Clare Boothe Luce, το οποίο γράφτηκε το 1936. Μυστικά, φήμες και ίντριγκες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε γυναικείας κοινότητας, αλλά και πηγή έμπνευσης για μυθιστορήματα, ταινίες, τραγούδια και θεατρικά. Το συγκεκριμένο έργο επικεντρώνεται σε δύο από αυτά – τον γάμο και τη γυναικεία φιλία. Τι αξία έχουν στη σύγχρονη κοινωνία; Είναι άραγε η φιλία ισχυρότερη από τον έρωτα;

Στα Ρώσικα

 

Εισιτήρια: €30 / 25

18-19 7th Cyprus Jazz and World Music Showcase 

παρ- σαβ 18:30 

 

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης και το Θέατρο Ριάλτο διοργανώνουν για 7η χρονιά την Πλατφόρμα Jazz and World Music παρουσιάζοντας μια σφαιρική εικόνα της σύγχρονης κυπριακής μουσικής δημιουργίας. 

 

Πραγματοποιούνται, επίσης, παρουσιάσεις, jam sessions και συναντήσεις με προσκεκλημένους από τον διεθνή μουσικό χώρο. 

 

Εισιτήρια: €10 / 8

20 Θαλάσσιο τείχος SIMON STEPHENS

FlashArt @Rialto

Κυρ 19:00 (40’)

 

Στο κείμενο επιχειρείται μια ειλικρινής εξερεύνηση της απώλειας ενός πατέρα. Η αφήγηση ακουμπάει με ιδιαίτερη ευαισθησία, χιούμορ και διεισδυτικότητα τις προκλήσεις και τη χαρά του να είσαι πατέρας, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει τα μεγάλα θέματα της ύπαρξης όπως τη γέννηση, τον θάνατο, την αγάπη, την απουσία, τον φόβο κι όλα όσα σχετίζονται με αυτό που ονομάζουμε «ανθρώπινη κατάσταση». Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η εξιστόρηση γίνεται από έναν άντρα, ο οποίος, μέσα στα πλαίσια του κοινωνικού του φύλου, έχει να αντιπαλέψει ταυτόχρονα και με τις έμφυλες προκαταλήψεις που του περιορίζουν το δικαίωμα στη θλίψη και την ανθρώπινη αδυναμία.

 

Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Μαρία Ιόλη Καρολίδου, Σχεδιασμός ήχου: Χριστίνα Γεωργίου, Σκηνικά/Κοστούμια: Μαρία Γεωργίου, Ερμηνεύει ο Πάνος Μακρής

 

Εισιτήρια: €10 / 8

22 Λάμπρος - Τρι 19:00 (60’)

FlashArt @Rialto

 

Το έργο καταπιάνεται με ζητήματα όπως αυτό της ανθρώπινης άγνοιας, του εγκλεισμού, της απομόνωσης, της ευθραυστότητας της ανθρώπινης ύπαρξης, της απουσία ελευθερίας επιλογών μέσα σε έναν κόσμο όπου επικρατούν περιοριστικές συνθήκες, τα τέρατα αλλά και την ομορφιά (την αλήθεια και το ψέμα)  που μπορεί να δημιουργήσει ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να γνωρίσει όλα αυτά που δεν μπορεί να γνωρίσει, την κατάχρηση και τη βία στην οποίαν μπορεί να οδηγηθεί η εξουσία όταν παρεκτραπεί. 

 

Ο Λάμπρος, ένα νέο παιδί, εργάζεται ως ψευδομάρτυρας σε ένα παραδικαστικό κύκλωμα. Όλα λειτουργούν θαυμάσια, ως τη στιγμή που παύουν να λειτουργούν θαυμάσια. Ο Λάμπρος παγιδεύεται. Η άγνοια του Λάμπρου γύρω από τα βασικά σημεία της υπόθεσής του είναι η δική μας άγνοια. 

 

Δημιουργία - Σκηνοθεσία: Μυρτώ Παπαχριστοφόρου

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Ατταλίδου 

 

Εισιτήρια: €10 / 8