Οργανισμός

Το Θέατρο Ριάλτο δημιουργήθηκε από το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού το 1999 ως σκηνή για παραστατικές τέχνες και μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός Οργανισμός. Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας αποτελεί το σημαντικότερο του εταίρο. 

Από το 1999 διοργανώνει, παράγει, προωθεί και φιλοξενεί παραγωγές από όλες τις παραστατικές τέχνες. Στο πλαίσιο της αποστολής του, ο Οργανισμός εκπαιδεύει, αναπτύσσει και καλλιεργεί κοινό, ενώ αναδεικνύει και προβάλλει Κύπριους δημιουργούς. 

 

Ως πρότυπος Οργανισμός διατηρεί ένα εξαιρετικό δίκτυο σχέσεων και συνεργασιών με αντίστοιχους πολιτιστικούς οργανισμούς και θέατρα σε όλο τον κόσμο, ενώ διαθέτει πέρα από την πολύ καλή υποδομή του, υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό από επαγγελματίες με τεχνογνωσία, εμπειρία και εξειδίκευση σε θέματα παραγωγής, και διαχείρισης παραστάσεων. 

 

Στα 21 χρόνια λειτουργίας του Θεάτρου Ριάλτο, σχεδόν 2 εκατομμύρια θεατές έχουν παρακολουθήσει τις χιλιάδες παραστάσεις και δράσεις του, εδραιώνοντάς το έτσι ως έναν από τους σημαντικότερους και πιο αξιόπιστους πολιτιστικούς διοργανωτές στην Κύπρο και το εξωτερικό. 

 

Το Θέατρο Ριάλτο ως πολιτιστικός διαχειριστής και παραγωγός δράσεων από την Κύπρο και το εξωτερικό, υλοποιεί δράσεις από τον χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου, του χορού και της μουσικής κυρίως, αλλά όχι περιοριστικά στο δικό του Θέατρο. Παραγωγές του, ενίοτε σε συνεργασία και με άλλους φορείς έχουν μεταφερθεί σε θέατρα άλλων πόλεων, σε πλατείες, αρχαία θέατρα και αλλού.

 

Το Θέατρο Ριάλτο οργανώνει και παράγει εδώ και χρόνια μαζί με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας τις ακόλουθες ετήσιες θεσμικές διοργανώσεις: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες, Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού Κύπρου, Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου, το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει, Cyprus Jazz and World Music Showcase, ενώ από τον Μάρτιο 2020 προστίθεται και το Showcase Κυπρίων Χορογράφων με στόχο την προβολή της κυπριακής δημιουργίας στο εξωτερικό. 

 

Το Θέατρο Ριάλτο διατηρεί ένα μεγάλο δίκτυο θεατών, καθώς και τους μηχανισμούς προώθησης, προβολής και πώλησης ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ και το πρόγραμμά του περιλαμβάνει 200 δράσεις ετήσια.

 

Ο Οργανισμός είναι μέλος του δικτύου Forum of Worldwide Music Festivals, ενώ τα περισσότερα από τα φεστιβάλ που διοργανώνει φέρουν την ευρωπαϊκή ποιοτική σφραγίδα αναγνώρισης EFFE Label. 


Ιστορία 


Το σινεμά  ΡΙΑΛΤΟ χτίστηκε το 1933 από τους αδελφούς Χρυσοχού , αποτελώντας τον πρώτο σύγχρονο, για τα πρότυπα της εποχής, κινηματογράφο στην Κύπρο. Φιλοξενώντας τόσο κινηματογραφικές όσο και θεατρικές παραγωγές, το θέατρο παρέμεινε ένα ζωντανό σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της Λεμεσού για σχεδόν πενήντα χρόνια. Όμως έχοντας να αντιμετωπίσει  πρώτα την είσοδο της τηλεόρασης κ’ αργότερα του βίντεο, καθώς και τις συνέπειες της εισβολής  που μοίρασε το νησί το 1974, το σινεμά ΡΙΑΛΤΟ  έκλεισε τις πόρτες του στο κοινό  μέσα του 1980.

Κ΄ενώ τα παλιά σινεμά έδιναν το ένα μετά το άλλο τη θέση τους σε  οικοδομές και η παλιά πόλη θυσιαζόταν στο βωμό μιας αμφιλεγόμενης ανάπτυξης , το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού αγόρασε  τον Φεβρουάριο του 1991 το εγκαταλελειμμένο σινεμά, προχωρώντας μάλιστα  στην αποκατάσταση, αναβάθμιση  και  επαναλειτουργία του.

Το «καινούριο», Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ διατηρώντας σημαντικά κομμάτια από το παρελθόν του αλλά με εξαιρετικά σύγχρονη υποδομή κ΄ εξοπλισμό, υποδέχτηκε ξανά  το κοινό, στις 15 Μαΐου, του 1999, με μια σειρά  από συγκινητικές όσο και λαμπρές πολιτιστικές παραστάσεις στην παρουσία  μεταξύ άλλων του Μίκη Θεοδωράκη, του Μιχάλη Κακογιάννη, και άλλων εκλεκτών προσωπικοτήτων από Κύπρο και Ελλάδα.

Ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση των πρώτων εβδομάδων για την επαναλειτουργία κ’ επιστροφή του ιστορικού θεάτρου και της Πλατείας Ηρώων στην πόλη και τους ανθρώπους της έδωσαν  σταδιακά τη θέση τους στη σταθερή  ικανοποίηση του κοινού για τις δυνατότητες και επιλογές που ο οργανισμός μέσα από το έργο του προσφέρει.

Εκατοντάδες παραστάσεις εντός και εκτός του θεάτρου συγκεντρώνουν χιλιάδες θεατές κάθε χρόνο, καθιερώνοντας έτσι θέατρο ΡΙΑΛΤΟ ως ένα από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του τόπου.

Αποστολή 


• Η διοργάνωση ενός μεγάλου φάσματος επαγγελματικών καλλιτεχνικών, η καθιέρωση θεσμικών σημαντικών διοργανώσεων στη Λεμεσό και η γενικότερη συμβολή στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.
• Η ανταπόκριση στις  ανάγκες και αναζητήσεις  του κοινού , των καλλιτεχνών   και των χορηγών  ως ζωντανός,  ενεργός και αποτελεσματικός πολιτιστικός οργανισμός.
• Η ενίσχυση της πολιτιστικής ενεργοποίησης  οικονομικά αδύναμων   ομάδων  διαμέσου της διατήρησης του ύψους του εισιτηρίου σε χαμηλά επίπεδα, ή και πλήρους επιδότησης του.
• Η παραχώρηση  της δυνατότητας χρήσης του θεάτρου και της υποδομής του, στους Κύπριους δημιουργούς και οργανισμούς, να παρουσιάσουν έργα  τους.
• Η διατήρηση της πρωτοπορίας του οργανισμού στη χρήση σύγχρονων μεθόδων επικοινωνίας και διαφήμισης, μέσω της αποτελεσματικής χρήσης της διαδικτυακής τεχνολογίας. Η επικοινωνία, ανταλλαγή  και προσέλκυση  νεανικού κοινού μέσα από σύγχρονες πλατφόρμες και κοινωνικά δίκτυα.
• Η έγκαιρη παροχή πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες του θεάτρου στην Κύπρο και το εξωτερικό, στην Ελληνική, στην Αγγλική και Ρωσική γλώσσα.
• Η συμβολή του Θεάτρου ΡΙΑΛΤΟ στην ανάπτυξη μιας  πολιτιστικής διάστασης της Λεμεσού ως πόλης με ξεχωριστό πολιτιστικό προφίλ και δραστηριότητες, μέσα από εκδηλώσεις και φεστιβάλ που διοργανώνονται. 
• Η πολύ επίπεδη ένταξη της Πλατείας Ηρώων, μιας σημαντικής πλην μέχρι πρόσφατα υποβαθμισμένης περιοχής, στη ζωή της Λεμεσού.
• Η οργάνωση ξεναγήσεων για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την εξοικείωσή τους με το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ ως χώρο και πολιτιστικό οργανισμό.